Domenech i montaner: architectuur in de schaduw van Gaudí

Barcelona staat bekend om de uitbundige gebouwen die werden ontworpen door de Catalaanse Modernisten. Van deze architecten stak één er met kop en schouders bovenuit; Antoni Gaudí. Laatst las ik op een blog dat het Hostpital Sant Pau ook door Gaudí is ontworpen, een grote fout want het enige wat hij hier heeft gedaan was er sterven. Maar wie was het dan wel?
Op 27 December 1849 werd in Barcelona Lluís Domènech i Montaner geboren, de man die als enige terecht genoemd kan worden als de ontwerper van Hospital Sant Pau (hoewel zijn zoon het na zijn dood moest afmaken). Na het afronden van zijn studie deed Domènech voornamelijk klusjes voor zijn neef. Hij bouwde voor hem onder andere de drukkerij Montaner i Simón, het gebouw dat wordt gezien als het eerste Catalaans-modernistische bouwwerk.

De wereldtentoonstelling in 1888 was de kans voor Montaner om meer populariteit te winnen, het meest bekende ontwerp uit die tijd is het huidige museum voor zoölogie in Parc Ciutadella. In dit gebouw gebruikte hij voor het eerst een ijzeren structuur met keramische omlijsting die hij heeft verfijnd in één van zijn twee bekendste bouwwerken, het Palau de la música Catalana. Dit juweeltje, met een prachtig, druppelvorming, glas in lood plafond wordt nog steeds door meer dan 500.000 mensen per jaar bezocht voor concerten.

Palau de la Musica Palau de la Musica

Het andere bekende bouwwerk van Montaner is het Hospital de Sant Pau, dat hij ontwierp met het idee dat andere ziekenhuizen veel te deprimerend waren. Tegenwoordig is het ziekenhuis, op steenworp afstand van Sagrada Familia, nog gedeeltelijk in gebruik en kan het ook bezocht worden. Na de indrukwekkende hoofdingang te zijn gepasseerd komt u terecht in een soort park met paviljoens in vrolijke kleuren en met prachtig bewerkte torens, het lijkt meer op een klein dorpje dan een ziekenhuis.

Hospital de Sant Pau van buiten Hospital de Sant Paul van binnen

 

Beide bovenstaande gebouwen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zowel binnen als buiten Barcelona hij heeft nog veel meer minder bekende gebouwen ontworpen. Hieronder valt Casa Lleó i Morera dat, samen met Gaudí´s Batllo en Puig´s Amatller, behoort tot de ´Mansana de la discòrdia´ op de Passeig de Gràcia maar helaas door toeristen haast nooit wordt herkend. Naast architect was hij ook leraar in architectuur en belangerijk politicus.

Mij rest één vraag: hoe is het mogelijk dat iemand die zoveel gebouwen, waaronder het eerste Catalaans-modernistische ontwerp, op zijn naam heeft staan toch zo in de schaduw van Gaudí staat? Is het omdat hij, in tegenstelling tot de andere modernistsiche architecten uit die tijd, steeds lichtere ontwerpen met zo min mogelijk materieel ontwierp? Is het omdat Gaudí meer controverse over zich afriep? Of vinden andere mensen Gaudí´s gebouwen gewoonweg mooier? Degene die het weet mag het mij vertellen.
Annemarie

2 REACTIES

 1. Hallo,

  In oktober ga ik naar Barcelona en ik wil graag dit gebouw gaan bezoeken. Weet jij toevallig de openingstijden en entreekosten van dit pand.
  Onderzoek naar andere bezienswaardigheden heeft mij geleerd dat veel niet gratis is.

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Groet,
  Jacqueline

  • Hola Jacqueline,
   Ik weet dat de entree voor bezoekers voor het Hospital de Sant Pau in 2011 gratis was. Nu durf ik niet met zekerheid te zeggen of dit op dit moment nog steeds gratis is, ze zijn namelijk druk bezig met het renoveren van het gebouw. Wel weet ik dat je tegenwoordig een tour kan boeken, genaamd de ‘Sant Pau under construction tour’. De tour is beschikbaar in het Engels om 10:00, 11:00, 12:00 en 13:00 uur. De prijs voor de tour is 10 euro. Voor meer informatie moet je even kijken op de site van Rutadelmodernisme.

   Het Palau de la Música Catalana kun je bezoeken door middel van een rondleiding. De rondleiding kost 17 euro met een korting van 6 euro voor studenten. Ze zijn beschikbaar van maandag t/m zondag tussen 10:00 en 13:30 uur. Je kunt er ook concerten bezoeken, voor meer informatie over de concerten kun je terecht op de website van Palau de la Música.

   Ik wens je alvast een heel fijn verblijf toe in Barcelona! Wanneer je trouwens boekt met Oh-Barcelona, kan je gebruik maken van kortingen op gitaarconcerten van POEMA SL. Die hebben ook vaak concerten in het Palau de la Música.

   Saludos,
   Guido

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here